Czwartek, 12 grudnia 2019 r. Imieniny: Aleksandra, Adelajdy, Dagmary.
 
 

Warsztaty „Od ziarenka do bochenka” w Iwkowej


 
 

20191118_120012W dniach 18 i 19 listopada 2019 roku uczniowie klas pierwszych uczestniczyli w warsztatach pt.: „Od ziarenka do bochenka” w Bacówce „Biały Jeleń” w Iwkowej. Warsztaty miały na celu zapoznanie uczniów z tajnikami pieczenia chleba, począwszy od poznania rodzajów zbóż a skończywszy na formowaniu własnej bułeczki. Najpierw, po krótkim wstępie teoretycznym, mogliśmy się delektować pysznymi, jeszcze ciepłymi drożdżówkami, które panie prowadzące warsztaty upiekły specjalnie dla nas. Następnie udaliśmy się na spacer po bacówkowym skansenie, gdzie zobaczyliśmy stary spichlerz, sprawdziliśmy działanie młyna, a następnie w dawnej chacie „pomagaliśmy” gospodyni w pieczeniu podpłomyka z cukrem i świeżymi malinami, (który dzieci ochrzciły mianem pizzy z malinami). Potem, w mniejszych grupach, pod fachowym okiem pani Agnieszki, dzieci formowały bułeczki z przygotowanego ciasta chlebowego i ozdabiały je według własnego gustu, głównie  z wykorzystaniem różnych jadalnych ziaren. W czasie kiedy bułeczki rosły w piecu, oglądaliśmy mini zoo, a w nim: owce, świnie wietnamskie, osiołka, świnie mangalice, kozy, gęsi, króliki, konie i psa Juniora. Bardzo wyczekiwanym punktem programu była indywidualna przejażdżka konna pod okiem instruktora. Każde dziecko mogło się poczuć jak dżokej dosiadają cspokojnej i łagodnej Vegi. Ostatnim punktem programu była biesiada z kiełbaską przy ognisku oraz zakup pamiątek (wyrobów rękodzieła ludowego).

Dzieci, zapytane przez panią Jagę, co im się najbardziej podobało, odpowiedziały: WSZYSTKO i to jest chyba najlepsze podsumowanie naszego pobytu w Iwkowej. W dobie całkowitej mechanizacji rolnictwa oraz zaniku małych rodzinnych gospodarstw rolnych takie doświadczenia są dla dzieci bardzo ważne, gdyż pozwalają poznać tradycje polskiej wsi i jej znaczenie dla rozwoju kultury naszego kraju.

 Marta Bielewicz